2017. június 30., péntek

TANÁCSOK AZ ETIKUS JÁTÉKHOZ




MILYEN KARAKTERT VÁLASSZAK?


NJK/BK/JK. Az érkező játékosok (JK) mellett, idén is lesznek szereplőink, de a felkért játékosok többsége csak beavatott karakter (BK) lesz. Olyan karakter, aki elvállalt egy szerepet, melyhez kap információt, de a szabadságfaktora megmarad. Azt tesz és cselekszik, amit szeretne. Persze kötöttebb nem játékos karakterek (NJK) is lesznek, de többnyire Ők luminás szervezők, vagy segítőkész barátok, akiknek szűkíthető lesz a döntési szabadságuk. Nagy tisztelet és köszönet nekik, hogy örömmel és szinte szó nélkül csatlakoztak hozzánk!

Igazából senkitől nem szeretnénk elvenni a történetalakítás lehetőségét, de hozzáteszem, hogy lejátszani sem szeretnénk helyettetek a történetet! Mint korábban a 2015-ös játék kritikájánál írtam, senki helyett nem fogunk játszani! Ha megfekszik a történet, akkor persze igyekszünk beindítani, de nem óránként hatszor! Kérünk benneteket, hogy most lehetőleg ragadjátok meg a lehetőséget és írjatok történelmet! Mi pedig igyekszünk lekövetni és lejegyezni azt.

Itt meg is kell állnom, hogy elmondjam, igyekszünk minden frakció életében, és a történetben a korábbinál jelentősebben részt venni. Nem követjük el megint azt a hibát, hogy kimaradunk a játékból. Ott leszünk és mi is igyekszünk mindent megtenni a legjobb élmény érdekében.


Neked, aki most ezt olvassa, azt javasoljuk, hogy akár kezdő, akár tapasztaltabb játékos vagy csak olyan karaktert válassz, amit el is tudsz játszani! Ezt fogja javasolni egy komoly tapasztalatokkal bíró jó larper. Legalábbis, aki jót akar neked! De komolyan! Nem csak neked, de a környezetednek is csalódás lesz, ha bárdként nem tudsz zenélni, ha erőművészként elfúj a szél, ha egy nagyszájú tolvajként nem csak lassú vagy, de még kidumálni sem tudod magad, vagy 2 méteresen egy apró goblint szeretnél megszemélyesíteni. Tudd a határaidat és a képességeidet!

Mindig mondjuk, hogy aki egy kocsmáros/pék/kovács egy napját ki tudja játszani, ki tudja tölteni az már valami. Pedig az nem is kalandozó! Pláne nem egy másik (elf, törpe, ork) faj gyermeke, melynek a gondolkodása, látható stílusjegyei, vallása, meggyőződései olyanok melyről csak olvasott fantáziánk van, amiből pedig eleve nehéz megformálni. Persze nem lehetetlen, hiszen remek példákat is látunk olykor.

Válassz olyan, karaktert, ami illik a kiírt koncepcióba, mert ezzel megtiszteled és segíted a szervezők munkáját. Mi pedig hálásak vagyunk érte.



MIT SZABAD ÉS MIT NEM? MIT ÉRDEMES ÉS MIT NEM?


Ez szintén fontos pár mondat lesz! Kicsit fedi a korábbi néhány bekezdés, de a legfontosabb, hogy MINDET SZABAD, AMIT NEM TILT SZABÁLY ÉS AMIVEL JOBBÁ TESZED A JÁTÉKOT! Ez egy közösségi élmény. Gondolj arra, hogy remélhetőleg nem csak Te, hanem a legtöbben így gondolkoznak. Akkor pedig csupa jó dolog sülhet ki ebből az egészből. Mindig akad renitens, aki bomlaszt, de ezt Mi szervezők illetve a közösség úgy is kiveti magából. Nem szabad engedni, hogy egy közösség jókedvét elvegye 1-2 rossz pillanat.

Praktikus szabály az is, hogy igyekezz szerepben maradni, ameddig lehet! Persze a legtöbb résztvevő nem színész, ezért egyszer úgy is kiesel a karakteredből vagy elfáradsz, és már nehezedre esik szerepben maradni. Semmi pánik. Ha érzed, hogy elfáradtál, akkor intézd úgy, hogy a karaktered egy időre, valamilyen ürüggyel vond ki a forgalomból és pihenj egy kicsit az OUT, civil tábortérben. Ne zavard a többieket, ha már nem tudsz szerepben maradni, mert az elég illúzióromboló! DE! Kint se ossz meg olyan információt, mely hatással lehet a történet menetére! Lássuk be! Legtöbbünk ma sem képes a külső információt kihagyni a történet további alakításából. Ami pedig nem fair! Tehát pihenj kint, de azt is csak addig, amíg nem hátráltatod a társaidat, vagy a hozzád kapcsolódó történetszálakat! És csak ilyen indokolt esetben lépj ki a játékból! Csak úgy, vagy netán stratégiai szempontból se akaszd meg a játékot azzal, hogy OUT-ban vagy, miközben IN-ben fontos feladat vár.



HOGYAN KELL JÓ SZEREPJÁTÉKOT BEMUTATNI?


Ezerféleképpen lehet. Ez stílusoktól biztosan nem függ! Inkább arra figyelj, hogy tiszteld meg a szervezőket és a játékos társaidat az alapos felkészüléssel! Ez jelenti a szabályrendszerek ismeretét, a történet követését és a karaktered, jelmezed, kellékeid kidolgozását.Ha már játékban vagy, akkor légy aktív!

Korában írtam arról, hogy ki milyen buborékot képes maga körül létrehozni és ezek hogyan adódhatnak össze, ami igazi élményhez vezethet. ITT OLVASHATSZ RÓLA! Légy etikus és előzékeny! Tisztelettel fogadd el a jelenlévő játékszervező döntését! A játéktechnikai konfliktusokat ne IN-térben kezeld! Ebben az idei kiegészítő szabályok fognak segíteni mindenkit az előre megírt emóció mondatokkal! Mindenképpen a FAIR PLAY szabályai alapján játssz!



AGNUS és ASPIN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Na mit gondolsz...? Írd le, így megtudjuk mi is!